Estudi del Son

Les millors teràpies per aconseguir un bon descans

Estudi del Son

El període nocturn del son comptabilitza un terç de les nostres vides. Està establert que dormir entre 7-8 hores diàries de mitjana és necessari per aconseguir un son reparador. Si més no, de vegades no s’arriba a aquest nombre d’hores, o bé la qualitat del son no és l’adequat. Aleshores és quan parlem de trastorns del son. Trastorns que poden arribar a afectar la qualitat de vida, poden ser causa de trastorns d’ànim, i de vegades ser un factor de risc per a malalties cardiovasculars i cerebrovasculars.

A Clínica Planas, es fa una anamnesi, i s’analitza el trastorn de manera individual, mitjançant proves específiques per arribar a un diagnòstic correcte.

És molt important analitzar el nombre d’hores que es dorm i/o si es fan horaris de nit o bé treballs per torns, perquè moltes vegades aquesta és la causa de la somnolència o de la sensació de son no reparador. Si més no, moltes vegades el pacient explica clarament un quadre de dificultat per agafar el son, o despertar-se tot sovint a la nit, en el context d’estrès laboral o personal. En aquest cas estem davant una quadre d’insomni.

Procediment

Per diagnosticar els trastorns del son, apart de l’anamnesi, és fonamental fer una polisomnografia nocturna completa o bé una poligrafia respiratòria.

Poligrafia respiratòria: Serà una poligrafia respiratòria simple si amb aquesta prova enregistrem si el pacient fa apnees, si ronca, si fa desaturacions nocturnes secundàries a les apnees o patologia respiratòria afegida (pulsioxímetre) i també enregistrarem el moviment toracicoabdominal per diferenciar apnees obstructives de centrals.

Polisomnografia completa: si volem enregistrar la quantitat de son i valorar si es produeixen moviments de cames, necessitarem fer una polisomnografia completa, que serà com la respiratòria, però afegint canals per detectar contractura de músculs tibials i afegint canals per Electroencefalograma, Electrooculograma i Electromiograma de digàstrics (a nivell mandibular).

Ambdues proves no són invasives, ni produeixen molèsties doloroses. Es fan durant la nit, motiu pel qual el pacient roman a la clínica, i se’l dóna d’alta a primera hora del matí.

Més informació sobre Estudi del Son

Sindrome de Apnea / Hipopnea del Sueño (SAHS)

Síndrome de Cames Inquietes