Infiltracions Capil•lars

Acció reparadora directa a l'arrel del pèl

Infiltracions Capil•lars

La infiltració capil·lar és una eina molt valuosa que disposa d'una gama molt variada de múltiples agents actius o medicaments per al tractament de molts tipus d'alopècia.

És tracta d’un mètode senzill, i ràpid mitjançant el qual es realitzen microinjeccions directament en el cuir cabellut a la zona afectada, utilitzant una agulla molt petita amb el medicament escollit, previ l'aplicació d'anestèsic local, ja sigui en pomada o aerosol.

Hi ha múltiples teràpies noves com ho són vitamines amb àcid hialurònic no reticulat, biopèptids, anti andrògens o corticoides, que ens ajuden amb la revitalització del fol·licle pilós i del cuir cabellut, mitjançant l'activació del cicle del creixement fol·licular i la inhibició de la caiguda del cabell.

La bio estimulació mitjançant infiltracions capil·lars està indicada, en múltiples situacions. És imprescindible la supervisió i indicació del metge especialista per a la correcta indicació.

Alopècies més freqüents:

Efluvi telògen:

És una de les causes més freqüents en la consulta de medicina capil·lar, i no és més que el sobtat increment de la caiguda del cabell, ve donada perquè el cabell que es troba en la fase anàgena (creixement) se salta la fase catàgena (transició ) i passa directament a la fase telógena (despreniment) d'allí el nom de efluvi telogen on gran quantitat de pèl cau sense una causa aparent. Succeeix tant en homes com dones, i pot venir donat per utilització de medicaments, canvis hormonals, el post part, posterior a quimioteràpia, i canvis emocionals sobtats; i afegint el factor estrès que no és directament una causa sinó que influeix indirectament a accelerar el procés.

Alopècia Androgènica:

Les hormones masculines són els andrògens (testosterona), i aquestes són les responsables de la caiguda del cabell i disminució de la densitat capil·lar en l'alopècia androgènica tant masculina com femenina. Existeixen medicaments que s'anomenen anti andrògens que inhibeixen l'activitat d'aquestes hormones masculines sobre el fol·licle pilós, disminuint la fase de caiguda del cabell i per conseqüent augmentant la densitat capil·lar.

Generalment s'administren per via oral, però en l'actualitat es disposa d'un medicament molt nou que es pot utilitzar directament mitjançant infiltracions en el cuir cabellut és el Dutasteride, aquest medicament es pot aplicar mitjançant microinjeccions en el cuir cabellut, i obtenir-grans resultats en aquells pacients que ja fan tractament per via oral un altre anti androgen com finasteride i s'utilitza com a complement; així com en aquells pacients que no fan el tractament per via oral bé sigui per poca adhesió, o efectes secundaris. Es requereix la planificació d'un protocol de les sessions d'infiltració que poden variar en un rang des d'un període de cada 4-6 setmanes, 3 o 6 mesos.

Alopècies Areatas, Alopècia Frontal Fibrosant o Autoimmunes.

Són alopècies d'un caràcter autoimmune, on l'etiologia no es precisa concretament, però està involucrat un factor immunològic on és el propi cos que ataca directament al fol·licle pilós. Una és la Alopècia areata que freqüentment es presenta en nens, però no és rara en adults, i generalment es presenta posterior a situacions d'estrès inicial com la separació dels pares, perduda d'un familiar proper, estrès molt marcat etc ... en la majoria dels casos és circumscrita en forma arrodonida que pot aparèixer en el cuir cabellut, celles i barba.

Un altre cas és l'alopècia frontal Fibrosant, present en la majoria dels casos en pacients dones, generalment menopàusiques i on la pèrdua del cabell és a la regió frontoparietal i celles amb retrocés i pèrdua de la primera línia d'implantació del pèl que va en progressió en direcció posterior i de les celles, amb una pell molt prima d'aspecte brillant, amb enrogiment de la pell circumdant als cabells de la primera línia.

Altres situacions de alopècies autoimmunes ho poden ser el lupus, liquen pla i d'altres que també afecten i ataquen de diferents formes al fol·licle pilós, aquestes últimes menys freqüents que les de primeres causes.

Per al tractament d'aquestes condicions autoimmunes, hi han medicaments corticoides que són moduladors de la resposta immune, per així controlar l'activitat agressora sobre el fol·licle pilós, en alguns casos com en l'alopècia areata es pot obtenir una total remissió, amb recuperació i creixement del fol·licle pilós i en altres casos la remissió de l'activitat i evitar la progressió de l'activitat autoimmune, sense poder recuperar la densitat capil·lar.

Efluvi Estacional

Les estacions de l'any, també poden afectar la densitat capil·lar, és ben conegut que el nostre cos s'adapta a les diferents situacions climatològiques, i aquests canvis poden afectar la densitat capil·lar, augmentant en molts casos la pèrdua de cabell en especial a les estacions de primavera i tardor. En aquests casos disposem de diverses pautes on fem servir vitamines, pèptids i factors de creixement per a la revitalització del fol·licle pilós.

Tanmateix és important remarcar que les teràpies per a la bioestimulació capil·lar són dinàmiques, i no són patrons estrictes, podent així indicar diverses d'elles en un mateix pacient, realitzar-se en conjunt amb una altra teràpia autòloga com ho són els factors de creixement i fins i tot combinar-se amb pacients que requereixen de cirurgia mitjançant microempelts capil·lars.

Aquestes eines noves en moltes ocasions són sol·licitades com a tractament preventiu en pacients que simplement volen revitalitzar, o prevenir la caiguda i millorar l'aspecte de la seva cabellera.

Procediment

És tracta d’un mètode senzill, i ràpid mitjançant el qual es realitzen microinjeccions directament en el cuir cabellut a la zona afectada, utilitzant una agulla molt petita amb el medicament escollit, previ l'aplicació d'anestèsic local, ja sigui en pomada o aerosol.

Més informació sobre Infiltracions Capil•lars

Anestèsia