Estries

Les estries ja no són per sempre

Estries

Les estries poden aparèixer quan hi ha un ràpid estirament de la pell i, sovint, se les associa amb l'engrandiment de l'abdomen durant l'embaràs. Es pot donar també en nens i nenes que han pujat de pes molt ràpidament o bé durant la pubertat, moment en què la velocitat de creixement es dispara. La localització més comuna de les estries es troba a les mames, els malucs, les cuixes, els glutis, l'abdomen i els costats.

Les estries són un estat patològic del teixit conjuntiu de la dermis, caracteritzat per una fibrosi excessiva localitzada en forma de cordons com a resposta a la ruptura i mala qualitat de les fibres anteriorment existents.

Les estries apareixen en forma de línies paral·leles de pell vermelloses, brillants i primes que amb el temps es tornen blanquinoses i amb aparença de cicatriu. Les estries poden ser lleugerament profundes i presentar una textura diferent de la pell normal.

Des d'un punt de vista fisiològic, les estries són causades per l'estirament de les capes mitjanes i internes de la pell a causa de l'embaràs, la pubertat i el creixement ràpid, també per l'augment o la disminució sobtats de pes o musculació. Quan hi ha un trencament de les fibres de col·lagen i l'elastina, la pell es debilita i es tornen susceptibles a la cicatrització crònica, que igual que una vella banda elàstica, tendeixen a perdre la seva elasticitat. Molts dermatòlegs creuen que les hormones també poden jugar un paper en el que afecten la capacitat de la pell per fer front al sobtat i prolongat estirament.

També poden presentar-se com a resultat d'una formació anòmala de col·lagen o com a resultat de medicaments o substàncies químiques que interfereixen amb la formació d'aquest. De la mateixa manera, poden estar associades amb l'ús prolongat de compostos de cortisona, diabetis, malaltia de Cushing i el període de postpart.

Sempre és millor la prevenció, en lloc d'aplicar remeis per intentar disminuir els efectes visibles d'estries a la pell. Per això cal atacar el problema amb molta serietat abans que els efectes siguin manifest. Fer-ho amb èxit és senzill: mantenir un pes apropiat, extremar la hidratació de la pell per conservar la seva elasticitat i incorporar l'exercici físic a la nostra rutina diària per mantenir el to muscular.

Tot i que el panorama, d'entrada, pot semblar descoratjador, avui dia les estries ja no són per sempre. Actualment disposem de noves tecnologies basades en la llum i la radiofreqüència fraccionada que ens permeten realitzar tractaments efectius, simples, duradors i sense efectes secundaris significatius, sense caigudes, podent continuar amb les activitats socials i laborals requerides.

Procediment

Amb les noves tècniques de radiofreqüència fraccionada que ofereix Clínica Planas, en tan sols 2 o 3 sessions de tractament d'entre 10 i 15 minuts de durada i amb un interval entre elles de 6 o 8 setmanes, els resultats són molt satisfactoris. Les estries es matisen entre un 50 i 70% tant a l'abdomen com en àrees habitualment més conflictives com els malucs, els glutis o la part interna de les cuixes.

La zona tractada queda amb un to una mica fosc que, però, desapareix als 4 o 5 dies. L'únic cura postoperatori que requereix el tractament és la hidratació de la zona així com evitar l'exposició solar durant una setmana.