Prevenció de taques

Protecció de la pell contra la radiació solar

Prevenció de taques

Abans de que arribi l’estiu hem de recordar els efectes de la radiació ultraviolada sobrela pell.

Una exposició solar de 15 minuts ja pot desencadenar l’alliberament de radicals lliures, que provocaran el dany oxidatiu de les membranes cel•lulars i del ADN nuclear. Inicialment, aquests canvis seran subclínics, és a dir, no seran visibles a la vista, però després de repetides exposicions, el dany serà acumulatiu; i després d’uns anys poden aparèixer lesions precanceroses, com les queratosis actíniques, i les lesions malignes com el carcinoma basocel•lular i el carcinoma escamós.

Aquestes lesions es manifestaran clínicament a la pell com a taques vermelles descamatives, plaques indurades o ulceracions de la pell.

Amb el temps, les lesions precanceroses, anomenades queratosis actíniques poden degenerar en tumors malignes (carcinoma escamós).

Existeix un tractament nou, la teràpia fotodinàmica, que permet tractar aquestes lesions selectivament.
El tractament consisteix en l’aplicació d’una crema fotosensible que serà captada selectivament per les cèl•lules atípiques, posteriorment s’irradiarà amb una font de llum vermella, desencadenant-se una reacció fotoquímica que donarà lloc a l’alliberament de radicals lliures citotòxics i a l’activació del sistema immunològic propi, que acabaran destruint les cèl•lules atípiques.

La teràpia fotodinàmica també s’utilitzarà en el fotorejoveniment de la pell.

El rejoveniment amb teràpia fotodinàmica, anomenat també Fotorejoveniment dinàmic, representa un avenç en el tractament de l’envelliment cutani perquè no només millora la qualitat de la pell estimulant la formació de col•lagen, si no que també tracta les lesions precanceroses tant subclíniques com clínicament visibles, sense necessitat de baixa laboral.

El fotoenvelliment fotodinàmic estaria indicat per a aquells pacients que desitgen rejovenir la pell i estan afectats de dany solar crònic (presència d’arrugues, aprimament irregular de l’epidermis, discromies o canvis irregulars de la pigmentació, telangièctasis i queratosis actíniques. La teràpia fotodinàmica reduirà les arrugues fines, millorarà el to i la textura de la pell, donant com a resultat una pell rejovenida.

La teràpia fotodinàmica és també útil en el tractament de l’acne, doncs eradicarà el P. Acnes, bactèria responsable de l’acne; i a més té un efecte antiinflamatori sobre les lesions inflamades.

La teràpia fotodinàmica actua sobre els fibroblasts dèrmics augmentant el recanvi del col•lagen danyat pel sol. A més, la llum millorarà la vascularització de la pell, produint com a resultat una millor oxigenació de la pell i facilitant l’eliminació de toxines, afavorint una pell suau i lluminosa.

En el cas de cicatrius, la teràpia fotodinàmica afavoreix els mecanismes de reparació millorant l’aspecte de les cicatrius.