Fundador

Dr Jaume Planas Guasch

La personalitat del Dr Jaume Planas va ser complexa i plural. En ella es conjuminaven la passió pel seu treball i les qualitats que tot ésser humà hauria de posseir: honestedat, sinceritat, transparència, lleialtat i tot un llarg etcètera de virtuts que defineixen un home, que seguia encara sota la disciplina de la seva activitat laboral bé entrats els vuitanta anys d'edat. La seva personalitat entranyable no va canviar al llarg dels anys.

Des de molt jove va ser un amant de la medicina, al mateix temps que de la bellesa i l'art en totes les seves facetes. De petit va viure la dedicació paterna a un negoci de marbre i escultura que l'acompanyo des de sempre, i li va influir a l'hora de valorar els cànons de la bellesa i la salut.

La seva dedicació al camp de la cirurgia plàstica va arribar una mica per casualitat, ja que a causa d'una lesió a les mans, produïda pels RX durant el seu treball de cirurgià, va viatjar als Estats Units, on va ser tractat i va descobrir un món nou encara per explorar. Es va quedar durant dos anys i va aprendre sobre la cirurgia plàstica, camp que aquí a Espanya era pràcticament desconegut. Ja de tornada, va ser el pioner de l'especialitat al nostre país i va formar a centenars de cirurgians nacionals i estrangers interessats.

El seu treball li va absorbir moltes hores al dia, ja que va treballar creant escola, ja que el seu desig va ser la transmissió del coneixement i els valors que aquest comporta. Si és el cas, no solament es tractava d'ensenyar les millors tècniques per aconseguir que una operació quirúrgica fos perfecta, sinó que també trobava fonamental tenir en compte les inquietuds, desitjos i problemàtiques dels pacients, de manera que es creés una especial relació metge- pacient, molt important a l'hora de realitzar qualsevol canvi físic que afecti l'estètica, i fins i tot la personalitat del pacient.

En aquesta tasca no estava sol, perquè comptava amb la col•laboració d'un equip de professionals que tenien i segueixen tenint en compte tota aquesta complexitat humana, i que continuen realitzant la seva activitat professional amb la mateixa passió i entusiasme que va dedicar el seu mestre.

La vocació del Dr. Planas per la medicina segueix vigent i la seva dedicació també, ja que va tenir la sort de comptar amb un gran equip familiar de treball. Actualment els seus fills són el futur de l'obra que va començar fa ja quaranta anys en crear la seva pròpia clínica de cirurgia plàstica.

Aquesta vocació i dedicació el van portar a reunir al llarg dels anys una biblioteca personal que podem considerar la millor existent al nostre país, en l'especialitat de cirurgia plàstica i estètica.

Seguint el seu desig de transmetre el seu coneixement a les generacions futures, des de 1990 va crear la Fundació que porta el seu nom, en la qual convergeixen l'activitat docent i assistencial, en forma de cursos, residències per a metges en formació, col•laboracions amb altres hospitals i amb ONGs, de manera que la cirurgia plàstica i reparadora pugui arribar d'alguna manera a aquelles persones que necessiten una intervenció (malformacions, mastectomies, etc.) i que per raons econòmiques no poden tenir accés.

El Dr Jaume Planas va fer realitat el seu somni de crear la seva pròpia institució, que en el seu 30 aniversari amb una gran ampliació, va donar cabuda a més pacients, a crear més places de formació de nous especialistes i alhora un gran centre de reunions per als trobades d'especialistes, per tal d'aconseguir un millor benestar per als pacients que es dirigeixen a la consulta.

Podem dir sense ànim d'equivocar-nos que el Dr Jaume Planas va contribuir amb el seu treball i personalitat humana a que Barcelona sigui un punt de referència mundial en cirurgia plàstica.

Comptem doncs amb un llegat humà i científic considerable, mediatitzat a través de la tasca pedagògica i assistencial de la Clínica, que dia a dia segueix mantenint la il•lusió, juntament amb la idea d'esforç, servei, rigor i autoexigència que vam heretar del seu fundador.