LATISIMUS DORSI

Un pas endavant per recuperar l´harmonia

LATISIMUS DORSI

Avui dia, el càncer de mama segueix essent el tipus de tumor més habitual entre les dones de la nostra societat. A més de ser una terrible malaltia, el seu tractament comporta amb freqüència la mastectomia o extirpació de la mama, amb la consegüent pèrdua d’un pit. La reconstrucció mamària és un pas essencial cap a la normalitat. No només restitueix un òrgan perdut, si no que ajuda a recobrar la feminitat, la pròpia imatge, l’equilibri psicològic i contribueix a atenuar la commoció que va suposar la lluita contra el càncer.

Mitjançant la reconstrucció mamària, el cirurgià plàstic crea un nou pit, el més semblat a una mama natural. Aquest procediment no interfereix ni en el tractament, ni en el control posterior del càncer de mama. Prova d’això és que cada dia són més els oncòlegs que el recomanen.

L’elecció del tipus d’intervenció més apropiada s’haurà de personalitzar per a cada pacient en funció de les seves característiques i de l’estadi de la malaltia. Hi pot haver casos en els quals es combinin més d’una tècnica o pacients que, després de conèixer les limitacions, avantatges i riscos de cadascuna d’elles, hauran de decidir amb el cirurgià quina és la que més els convé.

Procediment

Per solucionar la manca de pell després de la mastectomia es fa servir pell del dors de la dona, que es fa arribar al pit a través d’un túnel cutani a nivell de l’aixella. Per aconseguir que aquesta pell de l’esquena visqui, també es mobilitza el múscul subjacent, que aporta vasos sanguinis nutrients a aquesta pell. Aquest múscul rep el nom mèdic de "latissimus dorsi" o dorsal ample.

A més de la pell unida al múscul, podem mobilitzar també tot el teixit adipós al voltant del múscul, de manera que obtindrem un volum molt important de teixits per reconstruir la mama. Aleshores, parlarem del "latissimus dorsi ampliat”. Si no hi ha suficient teixit adipós, es col•locarà un implant estàndard sota del muscle.

La intervenció es fa en un sol temps quirúrgic i dura entre 4 i 5 hores. Es sacrifica un muscle, que en condicions normals pot resultar prescindible. La cicatriu de l’esquena es situa a una alçada on queda tapada fàcilment pel sostenidor o pel banyador.

Aquesta intervenció es fa amb anestèsia general i, de manera molt ocasional, es fa una transfusió de sang durant la intervenció o en el període de temps de la hospitalització.

La limitació d’aquesta tècnica és estètica: el tipus de pell de l’esquena no és ben bé la de la mama, és més gruixuda i fosca, de manera que el resultat no és tan natural como el d’altres tècniques. Tant de manera visual como al tacte, serà apreciable la diferència amb la mama no operada. Al tenir que utilitzar sovint implants mamaris, també existiran les limitacions que aquests presentin.

Més informació sobre LATISIMUS DORSI

Hospitalització

Recomanacions Preoperatori

Anestèsia

Cures Posteriors

Preguntes més freqüents